HŽ raspisao natječaj za izradu plana restrukturiranja

Bez autora
Aug 18 2011

HŽ holding raspisao je javni natječaj za uslugu izrade plana restrukturiranja svih društava: HŽ Carga, HŽ Putničkog prijevoza, HŽ Infrastrukture i HŽ Vuče vlakova. Taj plan treba sadržavati novu organizacijsku strukturu, investicijski program te strateški plan, odnosno glavne strateške ciljeve za sva HŽ-ova društva. Kako se navodi u priopćenju HŽ-a, potrebno je utvrditi sadašnje stanje i razvoj situacije od trenutka podjele HŽ-a. Uz to će se izraditi analiza poslovnih podataka svih društava holdinga, odgovorit će se na pitanje koje su prednosti, a koji nedostaci u odnosu na druge tvrtke na željezničkome tržištu te s kojim se preprekama društva holdinga susreću u svojem poslovanju. Izradit će se i strateški plan za tvrtke kćeri koje se ne bave osnovnim djelatnostima, koji će uključivati i preporuku o reintegraciji ili privatizaciji...

HŽ raspisao natječaj za izradu plana restrukturiranjaHŽ holding raspisao je javni natječaj za uslugu izrade plana restrukturiranja svih društava: HŽ Carga, HŽ Putničkog prijevoza, HŽ Infrastrukture i HŽ Vuče vlakova.

Taj plan treba sadržavati novu organizacijsku strukturu, investicijski program te strateški plan, odnosno glavne strateške ciljeve za sva HŽ-ova društva. Kako se navodi u priopćenju HŽ-a, potrebno je utvrditi sadašnje stanje i razvoj situacije od trenutka podjele HŽ-a. Uz to će se izraditi analiza poslovnih podataka svih društava holdinga, odgovorit će se na pitanje koje su prednosti, a koji nedostaci u odnosu na druge tvrtke na željezničkome tržištu te s kojim se preprekama društva holdinga susreću u svojem poslovanju. Izradit će se i strateški plan za tvrtke kćeri koje se ne bave osnovnim djelatnostima, koji će uključivati i preporuku o reintegraciji ili privatizaciji. 

Natječaj je danas objavljen u Narodnim novinama. Po završetku natječaja bit će odabran međunarodni konzultant ili konzorcij međunarodnih konzultanata koji će uz blisku suradnju sa stručnjacima iz HŽ-ovih društava izraditi prijedlog plana restrukturiranja. Prijedlog plana restrukturiranja trebao bi biti gotov u roku od 60 dana po završetku natječaja za sva četiri društva. U skladu s time, krajem ove, odnosno početkom sljedeće godine u HŽ-u bi mogli imati gotove strateške planove, optimalnu organizaciju i novi ustroj. 

Već 2012. strani operateri moći će ući i na hrvatsko tržište što iziskuje veću konkurentnost HŽ-a, pa je stoga nužan nastavak restrukturiranja i modernizacije infrastrukture te voznog parka. Društva HŽ-ova holdinga već se pripremaju za liberalizaciju tržišta - grade se novi vlakovi, moderniziraju putnički i teretni vagoni, gradit će se nove dizel-motorne lokomotive, naručuju se novi vagoni za prijevoz tereta, a grade se i logistički centri, ističu iz HŽ-a. Infrastrukturni projekti dijelom se financiraju iz europskih fondova, što će i ubuduće biti primarni način financiranja. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik